Говедарци - чистота, тишина и спокойствие

Село Говедарци

Село Говедарци, община Самоков, е разположено в предпарковата зона на Националния парк Рила, в прекрасната Котловина на Искровете. Намира се в близост до река Черни Искър, в подножието на връх Мальовица и отстои на 65 км. от столицата на България – София.

Говедарци е централното селище в долината на река Черни Искър, с надморска височина 1268 м. Тук, в сърцето на Рила, всеки сезон крие особена красота.

Говедарската котловина е странно тиха и безветрена, почти без мъгли, а през горещите летни дни винаги е прохладно – температурата рядко се покачва над 25° С.

Говедарци се радва на идеални климатични условия като летовище. Климатът е умерено континентален и средната януарска температура е – 4,2° C, а средната юлска е +25,5° C. Снежната покривка се задържа около 160 дни, като от месец януари до март е над 25 см.

Всяка местност около Говедарци носи спомена за отминали времена, нашепва стари легенди и предания. Тук са оставили следи траки и славяни, преминали са войните на цар Иван Шишман и Самуил, разнасяли са българското слово Паисий и последователите му. Близкият Рилски манастир, неугасващо огнище на българщината в тъмните векове на робството,е бил и остава опора на духа на българина.

Освен неповторимата природна картина в района има запазени исторически паметници – църкви, манастир и параклиси, разположени в местност Тапанковица, местност Мечкарица и местност Изворо. Този малък къс земя с население 1870 човека, заобиколен от вековните борове на Национален парк Рила, е неповторимо място за отдих и почивка.

Близоста на Говедарци до най-големия планински курорт в България – Боровец (15 км.), туристическия планински център Мальовица (13 км.), просторните гори, зелените поляни, хубавите и близки ски писти, привличат много любители на планината. През летните месеци тук може да откриете уют и прохлада, сред красивите борови гори на Рила, а през зимните да се насладите на искрящите бели ски писти. Любителите на пешеходния и еко туризъм, с помощта на опитен водач, могат да опознаят красивите околности на Говедарци чрез разнообразни маршрути – кръгови, лесни за преминаване, с времетраене не повече от 4 часа.